Afgaande op de positieve reacties van het enthousiaste publiek kunnen we terugkijken op een geslaagde Poëziedag. Deze vond op zondag 7 juli jl. - in het kader van de expositie 'Preview beek in beeld' - voor de eerste keer plaats. 's Morgens in het Theater van de Natuur in Sellingen, 's middags in de 'blauwe kathedraal' van Artphy in Wessinghuizen.
Artphy in Wessinghuizen. Foto: Artphy. www.artphy.nl |
In alle bescheidenheid: voor Westerwolde was dit een unieke gebeurtenis. Voor zover mij bekend was hier nooit eerder zo'n keur aan literair talent op één dag verzameld.
Bij het samenstellen van het programma heb ik geprobeerd min of meer traditionele poëzie af te wisselen met wat meer experimentele en vernieuwende dichtkunst en gesproken woord met gezongen teksten. In het Nederlands én het Gronings! Met gevestigde namen, aanstormend jong talent, creatieve scholieren en muzikale verrassingen. Gelukkig werd het erg gewaardeerd. Alle lof voor Artphy die deze dag mogelijk maakte!
Beek
Je staat ergens, aan de oever van een beek,
om je heen een paradijselijk dal,
wallen met kleine eiken, uitbundig bloeiend gras,
en aan je voeten gaat het water,
oud, heel stil water – zo langzaam,
het is alsof het aarzelt, niet wil
dat het voorbij gaat.
Rutger Kopland (uit: Over het verlangen naar een sigaret, Amsterdam 2001)
Opening van de happening in het Theater van de Natuur |
De
Poëziedag in het kader van beek in beeld moest - vonden we - een postuum
eerbetoon zijn aan Rutger Kopland, dichter van het beekdallandschap bij uitstek.
De titel van deze dag én van de dichtbundel die we aan het eind presenteerden, was
dan ook ontleend aan zijn gedicht 'Beek'. De bundel werd met de hand gezet en gedrukt door Dick Ronner van Triona Pers in Houwerzijl. Gitarist-zanger Mark Schimmel zette het gedicht op muziek en zong het in het Theater van de Natuur en bij Artphy. Ingetogen, subtiel begeleid op zijn gitaar. Je hoorde het kabbelende water van de Ruiten Aa...
Theater van de Natuur
Leerlingen van RSG Ter Apel geven een performance op de dichterstrap in het Theater van de Natuur in Sellingen. Foto: Cor Bouw. |
Een maatschappijkritisch werkstuk van een van de leerlingen van Ubbo Emmius Stadskanaal. |
Jean Pierre Rawie |
K. Schippers |
Hun optredens werden afgewisseld door performances van leerlingen uit klas 5-vwo van Ubbo Emmius Stadskanaal en RSG Ter Apel. Deze hadden deelgenomen aan het project De Kunst Van Natuurlijk Beleven en presenteerden met terechte trots de eindresultaten in beeld en tekst. Chapeau!
Artphy
Over belangstelling hadden we zowel 's morgens als 's middags niet te klagen. Er waren natuurlijk Groningers en Drenten, maar verrassend en hartverwarmend vond ik dat er ook oude bekenden uit verder gelegen oorden als Tiel en Wijk bij Duurstede acte de présence gaven!
's Middags droegen Rawie en Schippers nogmaals voor, met name ook de speciaal voor deze gelegenheid geschreven/uitgekozen verzen. Vooral 'Beek op de vlucht' van Schippers raakte mij. Jean Pierre Rawie, die opbiechtte eigenlijk 'niks' met het landschap te hebben, las het niet eerder gepubliceerde en speciaal voor de dichtbundel geselecteerde sonnet 'Uitzicht' voor. De vooruitzichten voor het landschap zijn hierin somber. Het eindigt zo: En dit? Nog even, dan wordt ook dit land, / als alles wat volmaakt was in mijn ogen, / in nevel en in duisternis gehuld.
Hier kondig ik Mark Schimmel aan die 'Beek' gaat zingen. |
Mark Schimmel: 'En aan je voeten gaat het water'. Foto: Hans Banus. |
Er waren ook optredens van de altijd met flair voordragende Blijhamster dichter Willem Jan van Wijk en Mark Schimmel die o.a. het ontroerende 'Schrijvenderwijs' van Guillaume van der Graft zong en een eigen bewerking van barokmuziek van Rameau op gitaar vertolkte. Fieke Gosselaar (in het Gronings en Nederlands) sleurde ons op haar geheel eigen, onbevangen wijze literair mee door het Groninger landschap.
Willem Jan van Wijk: 'ik ben een aal de glippende / bij nacht en ja een droge drinker' Foto: Hans Banus. |
Op de voorste rij onder meer Jean Pierre Rawie en K. Schippers. |
| ||
Fieke Gosselaar leest voor uit o.a. 'Het land houdt van stilte'. Foto: Hans Banus. |
En dan had je natuurlijk de experimentele, veel gelauwerde dichter Tonnus Oosterhoff, net als K. Schippers winnaar van de prestigieuze P.C. Hooftprijs. Vooral het gedicht 'dat is waar daar stond een appelboom' met de knap en mooi door Mark Schimmel op gitaar gespeelde Inventio in C-Moll van J.S. Bach, maakte diepe indruk. Maar ook was er een wereldpremière: een gedicht met muziek - Mikrokosmos - van Benjamin Britten. En natuurlijk ook een van zijn bewegende gedichten, geprojecteerd in het verduisterde atelier van Artphy: 'Slaaplied'. Daarbij ook weer muziek van Bach, op piano onnavolgbaar vertolkt door Glenn Gould. Toen kon de dag voor mij helemaal niet meer stuk. (Voor meer bewegende gedichten van Tonnus Oosterhoff klik hier.)
Tonnus Oosterhoff leest het gedicht 'dat is waar daar stond een appelboom' voor; aansluitend speelt Mark Schimmel een Inventio van Bach. Foto: Hans Banus. |
Het bewegende gedicht 'Slaaplied' van Tonnus Oosterhoff wordt in het atelier geprojecteerd. Muziek: J.S. Bach, gespeeld door Glenn Gould op piano. Foto: Hans Banus. |
Lilian Zielstra, de jonge 'prinses der dichters', tot voor kort Stadsdichter van Groningen schreef speciaal voor deze dag 'Hoe oud de ruigte'. De slotregels: het water sijpelt in mijn schoenen / de wind, ruisend door de bladeren / is een stem die vertelt hoe jong we zijn / hoe oud de ruigte. Ook droeg ze natuurlijk voor uit haar onlangs verschenen debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan. Deze werd goed ontvangen en kreeg een eervolle vermelding in het juryrapport van de C. Buddingh'-prijs. Haar voordracht was indringend en overtuigend.
Lilian Zielstra leest voor uit haar bundel 'Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan'. Foto: Hans Banus. |
Marlene Bakker en Bernard Gepken. Foto: Hans Banus. |
Publiek. Foto: Hans Banus. |
Dichtbundel
Hierna werd nog de dichtbundel En aan je voeten gaat het water gepresenteerd. Ik reikte het eerste exemplaar uit aan Adriaan Nette, als dank voor zijn Theater van de Natuur dat de aanzet gaf tot allerlei culturele projecten, waar ik als docent Nederlands en creatief schrijven op de RSG Ter Apel samen met hem aan meewerkte. Adriaan inspireerde mij ook om deze dag te organiseren. Als dank voor het samenstellen van het programma van deze dag kreeg ik van hem de eerste verhalenbundel van Tonnus Oosterhoff: Vogelzaken. "Ik weet dat je dit boek van Oosterhoff nog niet hebt", zei hij. Inderdaad, deze ontbrak nog in mijn verzameling. Ik ben er erg blij mee!
Adriaan Nette ontvangt van mij het eerste exemplaar van de dichtbundel 'En aan je voeten gaat het water'. Foto: Hans Banus. |
Jan Willem Kok van Artphy reikt de bundels uit aan de dichters en zangers. Hier aan Tonnus Oosterhoff, achter hem Fieke Gosselaar. Foto: Hans Banus. |
Schouderklopje van Jan Willem. Foto: Hans Banus. |
Het was een dag vol verrassingen, maar dat ik ter plekke ook nog - als opvolger van Adriaan Nette - tot 'directeur' van het Theater van de Natuur werd benoemd, sloeg wel alles! Adriaan, dit schept verwachtingen. Ik zal er alles aan doen deze waar te maken. Con amore!
Tenzij anders vermeld zijn de foto's gemaakt door Martin Slagter en Marjan Hengeveld.
Hieronder nog enkele werkstukken van leerlingen van
Ubbo Emmius Stadskanaal die bij het Theater van de
Natuur werden tentoongesteld. Foto's: Cor Bouw
En een kort gedicht van leerlingen van RSG Ter Apel op het pad:
'Het is of de natuur wacht op het werk van
onze handen om geheel compleet te zijn'
Dom. Hans van der Laan
Theater van de Natuur aan de Dennenweg in Sellingen. Foto's: Herman Janssen. |
Kijk en luister naar de dichters
bij de onthulling van hun verzen
op de dichterstrap: