woensdag 7 augustus 2019

Bach Cantatedienst in Lutherse Kerk Groningen

Het Luthers Bach Ensemble (LBE) wil het publiek betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, in het bijzonder die van Johann Sebastian Bach. Dat sluit volgens het LBE aan bij de opvatting uit de tijd van Bach dat muziek via emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven. Afgelopen zondag woonde ik een wonderschone uitvoering door het ensemble - onder leiding van Tymen Jan Bronda - bij in de Lutherse Kerk in Groningen. Op het programma stond Bachs cantate Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl (BWV 198).

Het Luthers Bach Ensemble, hier tijdens een uitvoering onder leiding van
Ton Koopman. Foto: website LBE. 

De cantate maakte deel uit van een Sommergottesdienst (de dienst was in het Duits), waarin dominee Maren Overbosch voorging. De essentiële aspecten van het leven kwamen daarin natuurlijk ook aan de orde. Bovendien mocht het publiek de koralen meezingen. Je was dus niet alleen toeschouwer, maar maakte deel uit van de Lutherse gemeenschap in die prachtige kerk, die ik nog nooit van binnen had gezien. Bachs goddelijke muziek en de gezongen en gesproken teksten waren sterk samenbindende factoren. Verwondering en ontroering streden bij mij om voorrang. Maar er was vooral dankbaarheid om zoveel moois. Op die stralende zondagochtend was ik domweg gelukkig in de Haddingestraat.

 Impressie van een kerkdienst in de Evangelisch Lutherse Kerk in Groningen:


De Bach Cantatedienst was een van de activiteiten in het kader van Schnitger Meets als onderdeel van Orgelzomer Groningen 2019