donderdag 29 mei 2014

Quatuor pour la fin du temps

'Hommage aan Rian de Waal' luidde de titel van het programma dat op 25 mei jl. in concertboerderij 'Onder de linden' in Valthermond werd uitgevoerd. Precies drie jaar geleden overleed deze aimabele en virtuoze pianist, die samen met zijn vrouw, mezzosopraan Marion van den Akker, in het begin van deze eeuw in 'Onder de linden' een prachtige concertzaal realiseerde.

Eerbetoon
Marion van den Akker was er in geslaagd topmusici met wie De Waal had samengewerkt naar Valthermond te halen. Violist Moshe Hammer en klarinettist James Campbell waren speciaal uit Toronto en Bloomington naar de Veenkoloniën gekomen. Samen met nog twee dierbare collega's van Rian, Harro Ruijsenaars (cello) uit Zweden en pianist Paul Komen uit Groningen, speelden zij ontroerend mooi het onnavolgbare Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen. Dit was voor Rian de Waal het meest aangrijpende en gekoesterde kamermuziekwerk aller tijden. Een mooier eerbetoon was niet denkbaar.

Tijd
Quatuor pour la fin du temps werd op 15 januari 1941 voor 5000 Franse krijgsgevangenen uitgevoerd in een Duits krijgsgevangenenkamp in Polen. Het gaat over het einde der tijden, maar ook over de opheffing van het muzikale principe tijd. Messiaen hoopte op het einde van zijn gevangenschap, maar hij wilde met deze compositie vooral ook het begrip tijd onderzoeken en vooral het Nu vinden.
Jaren geleden hoorde ik deze muziek (in de serie Muzikale Zomer) al eens in de monnikenkerk van het klooster in Ter Apel. Ook toen maakte het stuk een verpletterende indruk.

Kijk en luister hier naar een uitvoering van 'Quatuor pour la fin du temps' door
Daniel Hope, viool, Patrick Messina, klarinet, Tatjana Vassiljeva, violoncello en
Nicolas Stavy, piano tijdens het Festival de Musique de Wissembourg in 2012.

Passie
Aan Messiaen werd tijdens het concert ook eer betoond. De jonge pianisten Maria Fatela López en Itxaso Etxeberria Jaurietta speelden respectievelijk Hommage à Messiaen van Toru Takemitsu en Tombeau de Messiaen van Jonathan Harvey. Beide composities geven een eigen invulling aan Messiaens klankwereld en werden met veel passie en een ongelofelijke techniek vertolkt.

Klik hier voor een toelichting op Quatuor pour la fin du temps

zondag 4 mei 2014

Kom vanavond met verhalen



Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen
                                                                       Leo Vroman

Afgelopen vrijdag woonden we sinds jaren weer eens een voorstelling bij van theatergroep De Kern. In onze vorige woonplaats Wijk bij Duurstede speelde het kleine gezelschap regelmatig in 'ons' Theater Rondeel. 'Belle of geen talent voor ondergeschiktheid', over leven en werk van Belle van Zuylen staat me bijvoorbeeld nog helder voor de geest, net als de voorstelling over George Sand.

Vestzaktheater
Nu stond de groep op het toneel van Theater Geert Teis in Stadskanaal. En het publiek zat daar ook. Een slimme zet, want het is niet leuk om te spelen voor een grote zaal waar maar circa 50 bezoekers zitten. Achter de gesloten gordijnen werd nu een intiem vestzaktheater gecreëerd en daarin kwam de ingetogen voorstelling 'Kom vanavond met verhalen' prima tot haar recht.

'Bombardement', gezongen door Ineke ter Heege; muziek: Jan-Jaap Jansen

4 mei
De Kern heeft deze voorstelling rond 4 mei al enkele jaren op de speellijst staan. Het oorlogsdagboek van de joodse Edith van Hessen uit Den Haag vormt de rode draad. Dit verhaal wordt afgewisseld door liederen van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen, maar ook getoonzette verzen van dichters als Leo Vroman, Hans Andreus, Gerrit Kouwenaar en Henriëtte Roland Holst worden vertolkt. Net als het schitterende 'Ik zou wel eens willen weten' van Jules de Corte en liederen van Mikis Theodorakis en Bertold Brecht.

Indrukwekkend
Het was een bijzondere, ontroerende en ingetogen muziektheatervoorstelling, waarin vooral de prachtig zingende Ineke ter Heege en pianiste Karin Kuijper schitterden. Karin Kuijper begeleidde de liederen subtiel en soleerde indrukwekkend met composities van onder meer Schumann, Bach en Chopin. Zij vertolkte - zeker in het licht van het beladen onderwerp - de troost van schoonheid.

Meer informatie over de voorstelling 'Kom vanavond met verhalen' is hier te vinden.
Kijk en luister hier naar een vertolking van 'Ik zou wel eens willen weten' door Jules de Corte zelf.