Kees Stipwandelingen

1. Kees Stipwandeling (lang)

Wandelroute van Harpelsluis naar Laudermarke (20 à 25 km)

Dit is de wandeling die Hans ter Heijden, de auteur van Ter Apel zien en dan sterven. Wandelverhaal over de Groninger jaren van dichter Kees Stip, in het boekje maakt van Harpelsluis naar de verbouwde boerderij waar Kees Stip van 1978 tot 2001 woonde en werkte in Laudermarke.

Het is nadrukkelijk geen rondwandeling. Een groot deel gaat over zand- gras- en bospaden.


1.     De wandeling start bij de (voormalige) Harpelsluis in het Mussel Aa Kanaal (het is nu een dam in de Harpelerweg tussen Blekslage en Harpel). Als u de voormalige sluiswachterswoning rechts van u ziet, gaat u aan de linkerkant van het kanaal (bij straatnaambordje Mussel A Kanaal Oost) de dijk op. U loopt alsmaar rechtdoor over het verharde pad dat al vrij snel - na een boerderijtje ('Harberts Hoeve') aan de linkerkant - een zandpad wordt.
2.      Direct na de tweede boerderij aan uw linkerkant komt de Vloeiveldweg uit op de dijk. Rechts van deze weg lagen de Vloeivelden van de AVEBE. U blijft links van het kanaal rechtdoor lopen, ook als u iets verderop aan de rechterkant de Blekslagebrug ziet. Aan uw linkerkant ligt het Weenderveld; in de verte ziet u de bossen bij Jispsingboertange.
3.      Nadat het kanaal een flauwe bocht heeft gemaakt, komt u weer bij een dam. U houdt dan links aan (verlaat dus langzamerhand het kanaal) en loopt over de asfaltweg Kopstukken binnen.
4.      Blijf de weg volgen. Aan het eind, bij een t-splitsing ziet u aan de rechterkant de r.k. kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Aan de overkant ziet u de r.k. Heilig Hartschool. U steekt de (Zandtanger)weg over. Voor de school linksaf en meteen weer rechts. Dit weggetje heet ook Kopstukken (het laatste deel heet al Voorbeetseweg).


Foto: Herman Janssen
5.      Na enige tijd komt u op de Voorbeetseweg. Hier gaat u rechtsaf (ga links lopen!). De Zevenmeersveenweg laat u links liggen.
6.      Aan de rechterkant van de Voorbeetseweg ziet u wat verderop het boerderijtje met de naam Uw Koninkrijk Kome, met crucifix in de voortuin. Iets verderop gaat u linksaf, de Beetserwijk in.
7.      U volgt deze weg (na enige tijd zandpad). Aan het begin links is een zandafgraverij.
Verderop, aan uw rechterhand is door de zandafgraving een meer ontstaan, de Beetser Koele.
8.      Na een behoorlijk eind lopen, ziet u aan uw rechterhand de Sellinger bossen. Hier gaat u rechtsaf, de Lageweg op. U gaat het derde bospad aan de linkerkant (bij een blauw paaltje) op en houdt dan meteen rechts aan. U volgt nu de ‘blauwe’ route over een smal bospaadje. Dit volgt u alsmaar tot u - het laatste stukje via een breed bospad -  bij de Noordmee, het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer komt. Als het open is, kunt u hier iets nuttigen.
9.      De Noormee ligt aan de Dennenweg. Hier gaat u linksaf. Volg de Dennenweg. Na enige tijd ziet u (vlak voor een wildrooster) rechts het Theater van de Natuur. Op de onderste trede van de dichterstrap staat het gedicht Waterlandschap van Kees Stip.
10.      Als u met uw rug naar de dichterstrap staat, gaat u rechtsaf, weer de Dennenweg op.
11.      Aan het eind van deze weg rechtsaf, de Zevenmeersveenweg op. U steekt de Ruiten Aa over, houdt rechts aan en komt dan op de Noord-Esweg. Deze helemaal uitlopen.
12.      Aan het eind van de Noord-Esweg linksaf. U komt dan in de Dorpsstraat van Sellingen. In het huis op nummer 29 (aan de linkerkant) woonde het huisartsenechtpaar Braam. Hier werd Kees Stip in 1995 geridderd. U loopt door tot u aan de rechterkant bij de Oude Stelmakerij bent (Dorpsstraat 32; hier zijn Tourist Info Westerwolde en het Streekhistorisch Centrum gevestigd).
13.      Iets voorbij de Oude Stelmakerij gaat u rechtsaf de Hassebergerweg in. U houdt rechts aan en komt dan op de Breetuinenweg. Deze blijft u volgen.
14.      Geleidelijk verlaat u nu de bebouwde kom. Bij een t-splitsing gaat u rechtsaf, de Zuid-Esweg op. Deze volgen. U gaat vervolgens linksaf de Kanaalweg op.
15.      U komt uit bij het Ruiten A Kanaal West IV. Hier rechtsaf.
16.      Bij de brug/sluis bij de Borgerschapenweg blijft u het pad rechts van het Ruiten A Kanaal West (IV) volgen. De volgende brug (bij de Laudermarkenweg) gaat u over.
17.      Direct daarna is er een splitsing. U houdt rechts aan en gaat de Veenweg op. Dit is Laudermarke. Het tweede huis aan de linkerzijde (nr. 5) is de verbouwde, wit geschilderde boerderij waar Kees Stip van 1978 tot 2001 woonde en werkte (let op: het is geen museum!). Dit is het eindpunt (en doel) van deze wandeling.

Desgewenst kunt u nu nog de wandeling van ca. 4 km maken (zie 18) die Kees Stip vaak met zijn hond Mollepop maakte (enkele zandpaden zijn sindsdien omgeploegd, waardoor de wandeling nu iets langer is). U kunt dan bij Kloosterboerderij Bleyendael iets eten/drinken! (U kunt hier natuurlijk ook rechtstreeks naar toe lopen: u loopt dan vanaf het huis van Stip weer terug langs de Veenweg en gaat rechtsaf de Lauder Hokweg op. U vindt Bleyendael iets verderop aan de rechterkant.)
 
Huis waar Kees Stip van 1978 tot 2001 woonde. Foto: Herman Janssen
18.  Iets voorbij het huis gaat u dan linksaf een zandpad op en blijft dit volgen. Aan het eind van het pad komt u uit op Wessingtange, een weggetje met aan weerzijden boerderijtjes. Hier linksaf. Aan het eind weer links. Dit is de Lauder Hokweg. Aan de linkerzijde ligt iets verderop Kloosterboerderij Bleyendael. Als u doorloopt komt u weer uit op de Veenweg.


A: Harpelsluis  B: voormalig huis Kees Stip
 
 
2. Kees Stipwandeling ('kort')

Rondwandeling Sellingen – Laudermarke (ca. 12 km)

Deze route is grotendeels ook te fietsen. Honden zijn op een deel van de route niet toegestaan.

De route begint bij de Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32 in Sellingen (hier zijn Tourist Info Westerwolde en het Streekhistorisch Centrum gevestigd). Maar u kunt natuurlijk ook op een ander punt starten.

Oude Stelmakerij in Sellingen
 
1.      Links van de Oude Stelmakerij gaat u de Hassebergerweg, een zijstraat van de Dorpsstraat in. U houdt rechts aan en komt dan op de Breetuinenweg. Deze blijft u volgen.
2.      Geleidelijk verlaat u nu de bebouwde kom. Bij een t-splitsing gaat u rechtsaf, de Zuid-Esweg op. Deze volgen. U gaat na enige tijd linksaf de Kanaalweg op.
3.      U komt uit bij het Ruiten A Kanaal West IV. Hier rechtsaf.
4.      Bij de brug/sluis bij de Borgerschapenweg blijft u het pad rechts van het Ruiten A Kanaal West (IV) volgen. De volgende brug (bij de Laudermarkenweg) gaat u over.
5.      Direct daarna is er een splitsing. U houdt rechts aan en gaat de Veenweg op. Dit is Laudermarke. Het tweede (witte) huis aan de linkerzijde (nr. 5) is de boerderij waar Kees Stip van 1978 tot 2001 woonde en werkte (let op: het is geen museum, u kunt het niet bezoeken!).
         U kunt nu keren en de wandeling vervolgen bij 7, of eerst 6 volgen (ca. 4 km). U kunt dan bij  Kloosterboerderij Bleyendael ook wat eten/drinken! (U kunt hier natuurlijk ook rechtstreeks naar toe lopen: u loopt dan vanaf het huis van Stip weer terug langs de Veenweg en gaat rechtsaf de Lauder Hokweg op. U vindt Bleyendael iets verderop aan de rechterkant.)
6.      U volgt nu ongeveer de route die Kees Stip vaak met zijn hond Mollepop rond zijn huis liep (hij is iets langer, want enkele zandpaden zijn sindsdien omgeploegd). Iets voorbij het huis waar Stip woonde, gaat u linksaf een zandpad op en blijft dit volgen. Aan het eind van het pad komt u uit op Wessingtange, een weggetje met aan weerszijden boerderijtjes. Hier linksaf. Aan het eind weer links. Dit is de Lauder Hokweg. Aan de linkerzijde ligt iets verderop Kloosterboerderij Bleyendael. Als u doorloopt komt u weer uit op de Veenweg.
7.      U loopt weer terug naar de brug die u op de heenweg overging. Dat doet u nu weer. Hierna gaat u nu echter rechtdoor de Laudermarkenweg op.  Deze volgt u helemaal tot de Ter Apelerstraat (aan het eind links aanhouden). Deze steekt u over. Kijk goed uit! (Verderop naar rechts ligt Laude met de oude melkfabriek.)
8.      Aan de overkant gaat u de Poststruikenweg op. U gaat de brug over de Ruiten Aa over (bij Borgerveld). Doorlopen tot de Borgerweg. Hier rechtsaf. Op de Borgerweg rechtdoor blijven lopen.
9.  Vóór het bruggetje over het riviertje de Ruiten Aa slaat u linksaf en volgt dan het voetpad langs de Ruiten Aa. U komt uit op de Beetserweg.
10.  Steek deze over en ga de Dennenweg op. Aan de linkerkant ziet u eerst het zwembad en daarna het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer De Noordmee.
11.  Tegenover het bezoekerscentrum van SBB is een hek. Dit opent u en sluit u weer  achter zich (schapen!). Volg het graspad.
12.  U loopt weer richting de Ruiten Aa en hiervoor gaat u linksaf.
13.  U blijft het pad langs het riviertje volgen en komt dan vanzelf bij het Theater van de Natuur. Op de onderste trede van de dichterstrap staat het gedicht Waterlandschap van Kees Stip.

Foto: Herman Janssen
14.  Als u met uw rug naar de dichterstrap staat, gaat u rechtsaf, weer de Dennenweg op.
15.  Aan het eind van deze weg rechtsaf, de Zevenmeersveenweg op. U steekt de Ruiten Aa over, houdt rechts aan en komt dan op de Noord-Esweg. Deze helemaal uitlopen.
16.  Aan het eind van de Noord-Esweg linksaf. U komt dan weer in de Dorpsstraat. In het huis op nummer 29 (aan de linkerkant) woonde het huisartsenechtpaar Braam. Hier werd Kees Stip in 1995 geridderd.
17.  U loopt door tot u aan de rechterkant weer de Oude Stelmakerij ziet.
18.  Einde van de route.