Voorstelling 'Leerling & Meester'

'Leerling & Meester': een literair-muzikale theatervoorstelling van Mark Schimmel en Hans ter Heijden

Mark Schimmel (zang en gitaar) en Hans ter Heijden (voordracht en kofferharmonium) brengen een gevarieerd programma met vooral eigen werk. Korte verhalen, gedichten, liedjes, instrumentale muziek. Ook worden enkele creaties van grote meesters op het gebied van literatuur en muziek vertolkt. Er is veel ironie, maar soms ook ernst en naast traditie schuwen ze het experimentele niet.

Hans ter Heijden (l) en Mark Schimmel. Foto: Herman Janssen
De kiem
De kiem voor deze voorstelling werd gelegd op de RSG Ter Apel. Als havo-leerling kreeg Mark Schimmel hier Nederlands van Hans ter Heijden. Al snel deelden zij niet alleen hun liefde voor de literatuur, maar ook voor muziek. In 2008 traden ze als de ‘Bach Boys’ samen op tijdens een Open Podium op de RSG. Ze bleven contact houden en werkten beiden mee aan diverse projecten. Nu gaan ze met ‘Leerling & Meester’ samen de boer op.

Succesvolle try-out
Op 23 oktober 2016 werd in een bomvol kerkje Opwaarts! in Sellingerbeetse een try-out van 'Leerling & Meester' gehouden. Deze werd met een staande ovatie beloond. Voor een foto-impressie zie Westerwolde Actueel.
 
Optreden in kerkje 'Opwaarts!' in Sellingerbeetse.
Boekingen
Inmiddels werd 'Leerling & Meester' ook elders op de planken gebracht. Wilt u de voorstelling ook boeken? Neem voor nadere informatie dan contact op met Hans ter Heijden, telefoon 06 51 05 65 65; e-mail: taalschuur@hetnet.nl

Voorstelling in het Boschhuis in Ter Apel, juli 2017 (foto's Rijnko Siemons)Mark Schimmel
Mark Schimmel (1991), opgegroeid in Nieuw-Weerdinge, speelde al op de RSG in verschillende bandjes. Aan conservatorium ArtEZ in Zwolle studeerde hij in 2015 cum laude af als gitarist (lichte muziek). Maar ook als zanger, onder meer in het Gronings, heeft hij zijn sporen verdiend, onder andere met het nummer ‘Ik beloofde miezulf’. Momenteel speelt hij veel - in ‘Black Lake’ en andere bands - in Nederland en Duitsland en geeft hij gitaarles, o.a. aan conservatorium ArtEZ. Daarnaast volgt hij een tweede conservatoriumopleiding, nu klassiek gitaar.

Hans ter Heijden
Hans ter Heijden (1949) komt oorspronkelijk uit Utrecht, maar woont sinds 1999 in het Westerwoldse Harpel (Zuidoost-Groningen). Als docent Nederlands werkte hij onder meer op de RSG Ter Apel, waar hij ook creatief schrijven gaf. Al vaker droeg hij op literaire podia voor uit eigen werk. In 2015 publiceerde hij Ter Apel zien en dan sterven over de Groninger jaren van dichter Kees Stip. Momenteel is hij onder meer actief als freelance tekstschrijver / journalist en hoofdredacteur van het historische tijdschrift Terra Westerwolda.

Voor de RSG Ter Apel, waar de kiem voor 'Leerling & Meester' werd gelegd.
Foto: Herman Janssen

Voor eerdere berichten over 'Leerling & Meester' op dit weblog zie hier en daar.