dinsdag 3 september 2013

Kees Stipfestival eert puntdichter

Een geheel uitverkocht Kees Stipfestival - ‘Stip aan de horizon’ - bracht zaterdag 31 augustus een hommage aan de 100 jaar geleden - in Veenendaal - geboren dichter van het lichte vers. Eerst in het Theater van de Natuur in Sellingen, daarna in het huis aan de Veenweg in Laudermarke, waar Stip de laatste 23 jaar van zijn leven woonde en werkte. Het ‘treintje’ De Beukenhof  Express bracht festivalgangers via een prachtige route van Sellingen naar Laudermarke en weer terug. Met enige vertraging, dat wel. Volgens de Veenendaalse stadsdichter Mats Beek was het treintje dus een 'Trijntje Fop'.

Hier geef ik bij De Noordmee de aftrap voor de eerste etappe 
op weg naar die Stip aan de horizon...
V.r.n.l. Adriaan Nette, mijn oud-collega Nederlands uit Utrecht
Martin Slagter, en cultuurwethouder Seine Lok.
(foto: Theeschenkerij De Noordmee)
Ook de tegenwoordige eigenaar van het huis waar Kees Stip woonde, Hans Baars, is aanwezig mét de hond des huizes, de huidige 'Mollepop'. Links mijn collega Nederlands op de RSG Ter Apel, Harrie Woldendorp, in de schaduw rechts Mats Beek. (foto: De Noordmee)

De zondaar
In het Theater van de Natuur gaf kunstenaar Adriaan Nette een performance en in het voormalige huis van Stip in Laudermarke traden dichters van het ‘light verse’ Patty Scholten, Lévi Weemoedt en Mats Beek op. Ook het illustere kleinkunstduo Joop Visser & Jessica van Noord gaf acte de présence en zong onder meer ‘De zondaar’, een bekende tekst van Kees Stip, en het hilarische lied 'Veenendaal'. 

De dood en de tuinman
(Oud-) leerlingen van de RSG Ter Apel, Mark Schimmel en Margot Meendering, verzorgden de muzikale entr’actes: zij zongen door henzelf getoonzette gedichten van Stip.Vooral de vertolking van 'De dood en de tuinman' door Mark (inmiddels vierdejaars conservatorium), zichzelf virtuoos begeleidend op gitaar, oogstte veel bewondering. Tot slot zong hij een prachtig, zelfgeschreven Groningstalig lied: 'Ik beloofde miezulf'. Hier een videoclip.

Prieeltje
Zowel Patty Scholten als Joop Visser heeft Kees Stip goed gekend. Patty haalde dan ook verschillende herinneringen op aan haar verblijf bij de dichter in Laudermarke. Ook Adriaan Nette kwam bij Stip op bezoek. Hij overhandigde de huidige eigenaren een foto van Kees in het prieeltje. Zelf kreeg ik van hem een silhouet van de dichter. Prachtig!

 
Mark Schimmel speelt gitaar op de dichterstrap als de 
festivalgangers daar na een korte wandeling arriveren.
 
De performance van Adriaan Nette
 Het publiek
Adriaan betrekt Lévi Weemoedt bij zijn act. Deze draagt ook zijn
gedicht 'En dan tenslotte' (dat op een van de treden is te lezen) voor.

Dodo
Ook mevrouw Doron Fischer (‘Dodo’), een stiefdochter van Kees Stip, was aanwezig, samen met Aleid Braam. Zij lokte Kees Stip destijds naar haar huis, waar familieleden en vrienden zich hadden verzameld en hij door burgemeester Euverink van Vlagtwedde werd geridderd. Dodo stelde het eerbetoon aan haar stiefvader zeer op prijs. 
Veel gasten bedankten Hans Baars en Diana Schouten - de huidige bewoners van het huis waar Stip woonde - voor hun gastvrijheid. Terecht!

Met enige vertraging arriveert De Beukenhof Express bij het huis
waar Kees Stip woonde in Laudermarke.
Veenweg 5 Laudermarke
Aleid Braam (links) en Doron ('Dodo') Fischer, een van
de stiefdochters van Kees Stip. Foto: Patty Scholten.
Het prieeltje

Applaus én gelach
Het festival was een waardige hommage aan Kees Stip, waarbij door het enthousiaste publiek (75 mensen) veel geapplaudisseerd én gelachen werd. De ‘lichte letterheer’ zou niet anders gewild hebben.

De dichters en zangers 

   De presentator
Patty Scholten 
Margot Meendering
Mats Beek
Lévi Weemoedt
 Mark Schimmel 

(Joop Visser & Jessica van Noord wilden tijdens hun optreden niet 
gefotografeerd worden. Maar hier kun je een filmpje zien met het 
geweldige lied 'Onze Jan is manager geworden'.)

 (foto's: Martin Slagter en Hans ter Heijden)

 In het Dagblad van het Noorden stond maandag 2 september
een reportage over het Kees Stipfestival met een prachtige foto
van het optreden van Margot Meendering op de deel
van de boerderij waar Kees Stip 23 jaar woonde en werkte.

Zie ook Jessica van Noord blokt en een artikel in de Ter Apeler Courant
Ook Mats Beek heeft een weblog: Schrijversinfo (zie eind augustus/begin september).