maandag 3 oktober 2016

LEERLING & MEESTER. Een literair-muzikale voorstelling

 
Een literair-muzikale voorstelling in ‘Opwaarts!’
Mark Schimmel en Hans ter Heijden: ‘Leerling & Meester’

SELLINGERBEETSE –  Gitarist en zanger Mark Schimmel, oud-leerling van de RSG Ter Apel, en zijn voormalige docent Nederlands Hans ter Heijden geven op zondagmiddag 23 oktober een try-out van hun literair-muzikale voorstelling ‘Leerling & Meester’.  Plaats van handeling is het kerkje Opwaarts! aan de Beetserweg 85 in Sellingerbeetse. Aanvang: 14.30 uur. Entree: 5 euro.

RSG Ter Apel
Als havo-leerling kreeg Mark Schimmel op de RSG Ter Apel Nederlands van Hans ter Heijden. Al snel deelden zij niet alleen hun liefde voor de literatuur, maar ook voor muziek. Als de ‘Bach Boys’ traden ze in 2008 samen op tijdens een Open Podium op de RSG. Ze bleven  contact houden en werkten ook samen bij onder andere projecten rond dichter Kees Stip. Dit jaar besloten ze hun lang gekoesterde wens om samen een voorstelling te geven in daden om te zetten. Nu is het zover. Met ‘Leerling & Meester’ gaan ze de boer op.

Gevarieerd programma
In het fraaie, in Amsterdamse Schoolstijl gebouwde kerkje (nu cultureel podium) brengen Mark Schimmel (zang en gitaar) en Hans ter Heijden (voordracht en kofferharmonium) een gevarieerd programma met voornamelijk eigen werk. Korte verhalen, gedichten, liedjes, instrumentale muziek. Ook worden enkele creaties van grote meesters op het gebied van literatuur en muziek vertolkt. Er is veel ironie, maar soms ook ernst en naast traditie schuwen beide heren het experimentele niet. Net zo min als het Gronings. Zo is het nummer ‘Gain winst, blues van een nijkommer’, een must voor elke echte én import Groninger.

Kerkje Opwaarts! in Sellingerbeetse.
 Foto: RTV Noord, Jan Prins
Mark Schimmel
Mark Schimmel (25), opgegroeid in Nieuw-Weerdinge, speelde al op de RSG in verschillende bandjes, o.a. ‘Perforator’. Aan het conservatorium ArtEZ in Zwolle studeerde hij in 2015 met lof af als gitarist (lichte muziek). Maar ook als zanger van zowel Nederlandstalige als Groningstalige liedjes heeft hij zijn sporen verdiend, onder andere met het nummer ‘Ver bie mie vandoan’. Momenteel speelt hij veel - in ‘Black Lake’ en andere bands - in Nederland en Duitsland en geeft hij gitaarles. Daarnaast volgt hij een tweede conservatoriumopleiding bij ArtEZ, nu klassiek gitaar.

Hans ter Heijden
Hans ter Heijden (67) komt oorspronkelijk uit Utrecht, maar woont alweer zeventien jaar in Harpel. Als docent Nederlands werkte hij op de RSG Ter Apel, waar hij ook creatief schrijven gaf. Hij organiseerde diverse culturele projecten, onder andere in het Theater van de Natuur. Al vaker droeg hij op literaire podia voor uit eigen werk. Vorig jaar publiceerde hij 'Ter Apel zien en dan sterven', over de Groninger jaren van dichter Kees Stip. Momenteel is hij onder meer actief als freelance tekstschrijver/journalist en redacteur van het historische tijdschrift ‘Terra Westerwolda’.

Informatie
Voor nadere informatie en reserveringen: taalschuur@hetnet.nl of telefoon: 0651056565.

Zie o.a. ook: Ter Apeler Courant