donderdag 10 mei 2012

Nerf

'Nerf' (foto: Herman Janssen)

Het gebeurt zelden of nooit dat je tussen cijferlijsten en prozaïsche instructies voor de surveillance bij het Centraal Schriftelijk Eindexamen ('het is niet toegestaan om tijdens het surveilleren andere werkzaamheden te verrichten') in je postvak poëtische parels aantreft.

Ontroerende nostalgie
Toch overkwam het mij deze week. Collega Herman Janssen had er zijn debuutbundel 'Nerf', gewikkeld in proefwerkpapier (we blijven schoolmeesters), in gelegd. In de bundel tien gedichten. Mooie, licht melancholische verzen, die vaak van een ontroerende nostalgie getuigen. 
Tijdens het lezen verbeeldde ik mij dat ik op de achtergrond zacht de pianomuziek hoorde van de Lyriske Stykker van Edvard Grieg. Ook waren er associaties met het gedicht Zwerversliefde - 'Laten we zacht zijn voor elkander, kind' - van de Prins der Nederlandse dichters, Adriaan Roland Holst. 

Dit is een bundel met verstilde, maar veelzeggende poëzie. Lees maar, bijvoorbeeld het titelgedicht:

Nerf

Altijd bezig
lijm ik de stukken
van de toen in onmacht 
gebroken dagen

Zichtbaar nu de lijnen
in het geplakte gezicht;
nerven van een blad
dat machteloos
toch ooit moet onthechten
van de al dode boom.

Herman Janssen
Triona Pers
'Nerf' is een prachtige bibliofiele uitgave, door Dick Ronner met de hand gezet uit de Garamont. Voor omslag en titelpagina zijn de De Roos Romein en de Bononi gebruikt. Op het omslag een linosnede van Ina Fekken. 
De bundel is uitgegeven door Triona Pers in Houwerzijl, waar hij ook (voor slechts € 11,00) te bestellen is. Inmiddels uitverkocht!

Op Noorderzonfoto zijn meer gedichten én foto's van Herman Janssen te vinden.