donderdag 9 augustus 2012

Mooi, maar dat is het woord niet

Aan deze titel van een boek van Rutger Kopland moest ik denken nadat we deze zomer enkele concerten van het Peter de Grote Festival hadden bijgewoond. Ook nu weer op prachtige locaties.

Valthermond
Op vrijdag 27 juli in Concertboerderij 'Onder de linden' in Valthermond een hommage aan de vorig jaar overleden pianist Rian de Waal, jarenlang artistiek leider van het festival. Hier stonden piano-transcripties centraal. Igor Roma stal met zijn bevlogen, maar ook subtiele spel wat mij betreft de show met zijn Chaconne in d van J.S. Bach / F. Busoni.
Luister hier naar een vertolking van deze meeslepende compositie door Igor Roma in het Concertgebouw in Amsterdam (2003).

Oudeschans
In de Garnizoenskerk in Oudeschans hoorden we op 29 juli violiste Emmy Verhey in een prachtig, bijzonder  trio van J. Brahms, samen met Paul Komen (fortepiano) en Ab Koster (natuurhoorn).

Emmy Verhey
Bourtange
Paul Komen soleerde op 31 juli in het kerkje van Bourtange. Hij speelde hier op de piano Musica Callada van Féderico Mompou. Muziek van de stilte, die hij lardeerde met door hem voorgedragen gedichten van Pierre Kemp. Dat had hij misschien beter door iemand anders kunnen laten doen, want deze kwamen - in tegenstelling tot zijn pianospel - niet helemaal uit de verf. Jammer.

Pierre Kemp (1886 - 1967), schrijvend in de trein
Mooi, maar dat is het woord niet. De concerten waren ontroerend, verwonderend, maar vooral inspirerend.