maandag 27 mei 2013

'Geachte heer Bach' in Emmen

Emmen ligt hier een half uurtje rijden vandaan, maar eigenlijk ken ik het alleen van het stationnetje. Als ik per trein naar het Westen reis, verkies ik deze halte nogal eens boven Assen, omdat je in Emmen tenminste nog een Volkskrant kunt kopen. In de 'metropool' Assen moet je het tegenwoordig doen met de Metro of de Spits.


Koopzondag
Nu was de Grote Kerk het doel. Daar vond de concertante theatervoorstelling 'Geachte heer Bach' plaats. In de 'Vlinderstad' zag het gisteren zwart van de mensen. Hadden die allemaal als motto 'Geen dag zonder Bach'? Ik was blij dat ik kaarten had gereserveerd! Al snel bleek het koopzondag te zijn. Om niet alleen de koophonger van het publiek te stillen, maar het ook nog wat muzikaal vertier te bieden, traden op hoeken van straten en pleinen bandjes op. Vooral rond de Grote Kerk werden met doordringende, dreunende bassen heel wat decibellen geproduceerd. Een bizarre opmaat voor Bachs muziek. Gelukkig was het de koster van de kerk gelukt de herrie tijdens de voorstelling te stoppen.

Hemelpoort
In de voorstelling ontwaakt Bach, goed gespeeld door acteur Dick van Veen, aan de hemelpoort. Hij moet - alvorens toegang tot de hemel te krijgen - bewijzen dat hij de échte Johann Sebastian Bach is. Om dit te doen, vertelt Bach over zijn leven en vooral over zijn muziek. Zijn betoog wordt gelardeerd met voorbeelden uit zijn rijke repertoire.

Jazz
Organist Wietse Meinardi, fluitiste Berta van der Kolk en sopraan Alina Rozeboom vertolken zijn muziek. Vooral Alina Rozeboom maakte een verpletterende indruk met haar kristalheldere stem, die dankzij de geweldige akoestiek geheel tot zijn recht kwam. Wietse Meinardi liet Bach kennismaken met het twintigste eeuwse orgel, subtiel soms, maar dan weer met alle registers open. Zelfs speelde hij jazzmuziek. Bach: "Wat is dat? Een eigen compositie?". "Nee", riep Meinardi vanaf het orgel: "Dit is jazz!". "Interessant", vond Bach.

Interessant, verrassend en mooi was ook deze voorstelling, met teksten van Janine Hoekstein in de regie van Jos Visscher. Een zoektocht naar een leven, een tijdsbeeld, maar vooral naar muziek.

Een korte video-impressie

Voor nadere informatie (o.a. de speellijst) zie de website van Stichting Muziektheater Assen