zondag 13 oktober 2013

'Dort, wo du nicht bist, dort ist das Glück'

Al eerder schreef ik op dit weblog over Wenst van Allard Schröder. Ook toen roemde ik zijn stijl. Vooral de natuurbeschrijvingen zijn van een adembenemende schoonheid. Dat is ook zo in zijn nieuwste roman De dode arm. Een Romantisch leven. Alleen al de eerste zin van het boek maakt een goede kans als mooiste zin van 2013 de Tzumprijs in de wacht te slepen. Overigens is Schröder voor De dode arm al genomineerd voor de AKO Literatuurprijs (met De Hydrograaf won hij deze prijs in 2002).

De eerste zin van De dode arm: 
Aan de bovenloop in de bergen was de rivier wild water geweest, koud en grijs, vol onrust zoekend, onzeker van steen naar steen glijdend; eerder al had ze zich daarboven wit schuimend van de klippen in het diepe geworpen om later, in hoog tussen de rotsen opschietende fonteinen, moeiteloos de horden van de cataracten te nemen, en verder, dieper, steeds dieper het dal in te stromen. 
De dode arm is een meeslepend boek over een man die op zoek is naar zijn identiteit, zijn vader, zijn geliefde, zijn plek op deze aarde in woelige tijden. De slotzin uit het lied Der Wanderer van Schubert doemde bij mij op, toen ik deze indrukwekkende roman na lezing dichtsloeg: 'Dort, wo du nicht bist, dort ist das Glück'.

Allard Schröder over De dode arm

Allard Schröder: De dode arm. Een Romantisch leven, 565 pagina's
Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam 2013

Recensies: NRC, De Volkskrant, Cobra
Website Allard Schröder