zaterdag 1 februari 2014

Gedichtendag 2014 in Stadskanaal

Donderdag 30 januari was het Gedichtendag. In Nederland en Vlaanderen altijd de start van de Poëzieweek. Dit jaar is het thema 'verwondering'.

Poëzieavond
Deze keer was er helaas geen Poetry in Concert in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Leerlingen van mij deden de afgelopen jaren altijd mee aan de sonnettenwedstrijd en de genomineerden droegen hun winnende verzen - begeleid door een orkest - voor in een afgeladen theater, waarna het publiek de winnaar koos. Harm Gelling vond - terecht - dat er toch iets moest gebeuren en organiseerde samen met de bibliotheek van Stadskanaal een Poëzieavond, waar dichters van diverse pluimage en uit verschillende windstreken - oud en jong - aan konden meedoen.
Freija Kruit draagt haar in het Engels en Nederlands geschreven gedichten voor.
'De grijsaard en de jongeling'
Inderdaad was het een zeer gemêleerd gezelschap dat zich in de hal van de bibliotheek verzamelde. Jammer dat er weinig jongeren waren. Van de scholen uit Stadskanaal deed geen enkele leerling mee, maar gelukkig had Freija Kruit, een van mijn leerlingen uit vwo-5 van de RSG Ter Apel, zich spontaan aangemeld. Samen met haar vertegenwoordigde ik onze school (de 'grijsaard en de jongeling' om met dichter Hendrik Marsman te spreken) en droegen wij allebei voor uit eigen werk.


Een dwarsfluitensemble van de Muziekschool Zuid-Groningen verzorgde de muzikale entr'actes.
Kronkels
Het was een avond met veel afwisseling, waarop zowel Nederlandstalige, Groningse als Engelse (Freija!) gedichten werden voorgelezen en zelfs gezongen. Manuel Claasen, die vorig jaar het Kees Stipdictee schreef en voordroeg, belichtte een kant van Simon Carmiggelt die velen niet kennen: hij declameerde - uit zijn hoofd - enkele prachtige gedichten van de schrijver, die vooral bekend werd door zijn 'Kronkels'. Kijk hier naar een opname van het optreden van Freija Kruit.
 
Freija krijgt - als jongste dichter - van organisator Harm Gelling een dichtbundel van Mirjam Van hee.