zondag 29 maart 2015

Bach in Valthermond

Van Bach in de Beetse naar Bach in Valthermond. In het kerkje 'Opwaarts!' in Sellingerbeetse lieten Mark Schimmel (gitaar) en Patrieck Bonnet (klarinet) zich op 8 maart bij de presentatie van 'Ter Apel zien en dan sterven' door Bach inspireren bij hun bewerking van het langzame deel uit diens dubbelconcert voor viool.
Gisteren vertolkte pianist Hannes Minnaar in Concertboerderij 'Onder de linden' in Valthermond transcripties van onder meer Frans Liszt, Sergei Rachmaninoff en Vaughan Williams. Minnaar wist in zijn spel gevoel en virtuositeit volledig in balans te brengen. Een sublieme prestatie die diep respect afdwong.

De door Hannes Minnaar vertolkte transcripties zijn
uitgebracht op de cd Bach inspirationsVrijwel
alle nummers werden in Valthermond gespeeld.
 
Nun komm' der Heiden Heiland
Kijk en luister naar J.S. Bachs "Nun komm' der Heiden Heiland" (BWV 659) in de bewerking van Feruccio Busoni, wonderschoon gespeeld door Hannes Minnaar. Hemelse muziek.


Rian de Waal
Pianist Rian de Waal (1958 - 2011) stond samen met zijn vrouw, mezzo-sopraan Marion van den Akker, aan de wieg van Concertboerderij 'Onder de linden' in Valthermond, waar door de Stichting Klassiek in 't Veen regelmatig recitals en concerten worden geprogrammeerd. De Waal voltooide kort voor zijn dood een imposante studie over transcripties onder de titel Methamorphoses.