dinsdag 13 oktober 2015

Domweg gelukkig op de Houtmarkt

Station Zutphen
Per trein onderweg naar Apeldoorn, stapte ik onlangs voor een korte onderbreking uit in Zutphen, een van de weinige plaatsen waar het station nog is zoals het in mijn herinnering altijd al was. Het gebouw is gelukkig niet voor niets een rijksmonument.

Het was fraai nazomerweer, deze laatste dag van september, dus streek ik neer op een terrasje aan de Houtmarkt, met zicht op de ranke Wijnhuistoren. Mijn oog viel echter al snel op het pand tegenover mij. 'De Courant', stond er op de gevel, een Grand Café. De link was snel gelegd. Hier huisde vroeger het 'Zutphens Dagblad'.
 
Opa Bakema
Naast mijn baan als leraar was ik hier zo'n 35 jaar geleden enige tijd een beginnende freelance journalist. Bij het opruimen van de zolder kwam ik laatst nog een aantal vergeelde artikelen van mijn hand uit die periode tegen. Zoals een verslag van een popfestival in Vierakker, dat gepresenteerd werd door Opa Bakema, destijds een cultfiguur van Radio 3. Met optredens van popgroepen als Yellow Teeth, Dudes en Needle. Ook versloeg ik een 'Boeiende voorstelling van circus Mikkenie', waarin de destijds mateloos populaire Peppie en Kokkie optraden. Geen wilde dieren. Toen al niet.
 
'De Courant' aan de Houtmarkt. Hier zetelde vroeger het Zutphens Dagblad
 
Maar het trotst ben ik stiekem toch nog steeds op een heuse recensie die ik als jonge vliegende reporter schreef over een concert in de dorpskerk van Brummen, gegeven door fluitiste Elly Stege en organist Theo Meurs. Zij speelden werken van Vivaldi, Telemann en Bach. Op maandag 7 juli 1980 verscheen het in het Zutphens Dagblad. Stond er meestal 'van een onzer verslaggevers' of  'van onze correspondent' boven mijn stukjes, hier werden - heel stoer - mijn initialen vermeld. Onder het artikel, dat dan weer wel. Tussen haakjes.
 
Houtmarkt met Wijnhuistoren
Deadline
Bij deze krant heb ik geleerd wat het is om een deadline te halen. Het concert was op zondagavond. Al in de kerk begon ik het stukje te schrijven. Na de laatste klanken spoedde ik mij vervolgens huiswaarts om het af te maken en op speciaal kopijpapier in een van te voren vastgesteld aantal woorden uit te typen. Daarna sprong ik op mijn fiets en spoedde ik mij naar de Houtmarkt om het daar net voor middernacht in de brievenbus te werpen. De volgende dag stond het in de krant. Het Zutphens Dagblad.Vol nostalgie eindig ik dit stukje met een variatie op dat beroemde gedicht van J.C. Bloem, overigens ook een oud-Zutphenaar:

          Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
          Gelukzalig op een zonnige morgen,
          Domweg gelukkig op de Houtmarkt.

(HtH)