vrijdag 25 december 2020
zaterdag 21 november 2020
Winternummer Terra Westerwolda verschenen
Het winternummer van het cultuurhistorische tijdschrift Terra Westerwolda is verschenen en de leden van de Historische Vereniging Westerwolda ontvangen dit een dezer dagen. Binnenkort is het voor € 4,95 ook weer verkrijgbaar in de (boek)winkels in Westerwolde en de Kanaalstreek, bij Bruna Nieborg in Winschoten en boekhandel Godert Walter in Groningen.
Obby Veenstra: ‘Kunst laat ons dromen van mogelijke toekomsten’
Tien jaar is Obby Veenstra directeur van het MOW | Museum Westerwolde. Sindsdien is er veel gebeurd. Hans ter Heijden sprak met haar over streekhistorie, kunst en de toekomst, niet in het minst die van het platteland in het Oldambt en Westerwolde. Natuurlijk kwam ook de nieuwe, spannende expositie ‘Sporen’ ter sprake. Kortom, een boeiend gesprek met een sprankelende vrouw. In de vaste rubriek ‘Sprekend Object’, schrijft Obby Veenstra zelf over boterklokken. Kunstschilder Geert Schreuder legde ze in het depot van het MOW vast op doek.
Aaltje ter Wisch
Aaltje ter Wisch - geboren in 1891 in Ter Wisch - vertelde graag over het boerenleven in Westerwolde. Haar zoon Adolf Hadders tekende die verhalen op en kleindochter Rolien Hadders deed nader onderzoek, vulde de aantekeningen van haar vader aan en maakte er een tweedelig artikel van. In dit nummer deel 1. (Op de foto Aaltje met haar kinderen.)
Erik
Wubs schreef een artikel over brouwen en drinken, met name over bierproductie
en -consumptie in middeleeuws en vroegmodern Westerwolde. Ook dook hij in
historische bronnen en ontdekte hij dat in de koude winter van 1762-1763 er een
verbod was op de uitvoer van hooi en stro.
Ter
hoogte van Wessingtange in Westerwolde passeerde lang geleden een mysterieuze
rivier de Duits-Nederlandse grens. Deze rivier ontstond bij Oberlangen, als aftakking
van de Eems. De (naamloze) rivier was circa 80 meter breed, maar raakte
volkomen verland. Alleen voor het geoefende oog is de oude loop nog
waarneembaar. De initiatiefnemers van het project willen zoeken naar de
gemeenschappelijke wortels in het gebied. Een verslag van de startbijeenkomst
met o.a. prof.dr. Henny Groenendijk.
The making of ‘Domus Novae Lucis’
Hans ter Heijden maakte in zijn bescheiden rol als kruisheer de opnamen voor de educatieve film ‘Domus Novae Lucis’ mee en brengt een kort (beeld)verslag uit. Verder in dit nummer de vaste rubrieken Het portret van…, Nieuws van de Historische Vereniging Westerwolde, Historische Actualiteiten en een column over archeologisch onderzoek tijdens het herstel van de Ruiten Aa door Sandra de Regt. ■
zaterdag 18 juli 2020
Zomernummer Terra Westerwolda verschenen
![]() |
Interneringskamp Mariënbosch te Nijmegen. Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Anefo/T.J. van Haren Noman. |
zaterdag 27 juni 2020
Cultuurhistorisch tijdschrift Terra Westerwolda
![]() |
De cover van Terra Westerwolda met daarop een van de schilderijen van Gerrie Wachtmeester: Vertrek uit Mariëndal, mei 1947. |
Gerrie Wachtmeester. Foto: Susanne Wachtmeester. |
![]() |
Mr. Dr. Gerrit Overdiep. Foto: Frank Straatemeier, Groninger Archieven (2290_7153) |
Huidige toegangsbrug naar de Westeresch bij Veele. Foto: Sandra de Regt. |
zondag 19 januari 2020
Voorstelling 'Op de schouders van je ouders'
Op zondagmiddag 5 april a.s. treedt Freek Lagerweij om 15.00 uur met het programma ‘Op de schouders van je ouders’ op in Hotel Boschhuis in Ter Apel.
In verband met coronacrisis i.s deze voorstelling niet doorgegaan, maar vooralsnog verplaatst naar zondag 27 september; een extra voorstelling vindt zo mogelijk op zondag 4 oktober plaats. Nader informatie volgt.
![]() |
Freek Lagerweij (foto: Karin van Mensvoort) |
Cabaret
Henk Lagerweij maakte in de jaren zeventig en tachtig in Stad en Ommeland furore als cabaretier / liedjeszanger en verwierf via de NCRV en VARA ook landelijke bekendheid (o.a. met het lied ‘De Waddenzee’). Zijn vrouw Zwanet Battjes schreef eveneens menige tekst en trad ook wel samen met hem op. Bovendien waren beiden jarenlang docent Nederlands op de RSG Ter Apel. Oud-RSG-docenten Tjeerd Bosklopper en Hans ter Heijden, die de voorstelling in Groningen bijwoonden, halen Freek nu naar het Boschhuis in Ter Apel, waar Henk Lagerweij ooit met veel succes optrad voor ’t Nut (Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen).
![]() |
Henk Lagerweij (1934-2017) tijdens een nieuwjaarsconference in de Stadsschouwburg in Groningen (jaren zeventig). Persfotobureau D. van der Veen/DvhN/GA |
Freek Lagerweij dook voor dit programma in het archief en was verrast. Hij trof liedjes aan over onderwerpen en thema's die misschien wel actueler zijn dan ooit, zoals over de kwetsbaarheid van het Groninger land en onze natuur versus economische ambities. In ‘Op de schouders van je ouders’ begeleidt Freek zichzelf op piano en wordt daarbij ondersteund door Monique Bruin (viool), Marlies de Jager (fluit), Anne Vos- van Dijk (cello), René Veenstra (gitaar), Sanne Kuyt (slagwerk) en Marco Braam (bas).
Kaartverkoop
Kaarten voor deze bijzondere voorstelling kosten € 7,50 per persoon (inclusief een consumptie). Ze zijn te bestellen door het bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL80 ABNA 057 31 16 830 t.n.v. T. Bosklopper in Ter Apel (telefoon: 0599 582 580). De kaarten liggen dan op 5 april klaar bij de kassa. Voor algemene informatie kan contact worden opgenomen met Hans ter Heijden (06 51 05 65 65 of: ter.heijden.hans@gmail.com).
KAARTEN UITVERKOCHT!
Alleen al op basis van de vooraankondiging waren de kaarten binnen een week uitverkocht. Een tweede voorstelling in Ter Apel wordt overwogen. Heb je interesse? Meld je dan per e-mail aan bij Tjeerd Bosklopper: bosklopper@outlook.com . Je krijgt dan bericht als er een extra voorstelling komt.
Lees hier In Memoriam Henk Lagerweij