vrijdag 23 december 2011

P.C. Hooftprijs voor Tonnus Oosterhoff

Dichter Tonnus Oosterhoff uit het Oost-Groningse Klein Ulsda krijgt de P.C. Hooftprijs 2012. Volgens het juryrapport 'omdat zijn poëzie in hoge mate vernieuwend is, ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur voor het vastleggen of liever gezegd juist beweeglijk maken van moeilijk benoembare sensaties'.

Oosterhoff, de Paul van Ostaijen van nu (al heeft hij ook veel met Lucebert), maakt veel digitale poëzie met bewegende beelden (zie zijn website). Vernieuwend en soms ook spannend is zijn poëzie zeker, maar - althans voor mij - niet altijd makkelijk te doorgronden.

Onlangs verscheen Oosterhoffs nieuwste bundel, Leegte lacht. Erik Menkveld schreef een recensie over deze dichtbundel in de Volkskrant.

Hier een voorbeeld van een ouder gedicht:

in de kwal roept de zee
O, roept de zee in de kwal.
De zee in de kwal roept o
        o
                o
De zwevende mond legt zich aan
om de infinitief, o, o, roepdrinkt o.
Wie of wat niet op de gedachte komt
zich te bevrijden is hier
        hier
              hier
hier hier en hier niet te weten.

Tonnus Oosterhoff

© 1997, Bezige Bij
Uit: (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum


Een reportage van RTV Noord

Zie ook: Koninklijke BibliotheekP.C. Hooftprijs en Poetry International (met diverse vroegere gedichten, soms ook voorgedragen door de dichter).