zondag 10 maart 2013

'Ga uit mien ogen, met die lokbokse'

Kees Stip is vooral bekend geworden met zijn dierenversjes, die hij schreef onder het pseudoniem Trijntje Fop. In Het Grote Beestenfeest werden de beste Trijntje Fops aller tijden verzameld. De eerste druk verscheen in 1988, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de dichter. De dertiende druk (2009) is nog verkrijgbaar in de boekhandel.
Stripverhalen
Minder bekend is dat hij ook stripverhalen schreef, zoals bijvoorbeeld De verloren dochter, fraai geïllustreerd door Nico Visscher. Het verscheen voor het eerst op vrijdag 24 december 1971 in het Nieuwsblad van het Noorden. De strip is opgenomen in VerzamelStip I, het eerste deel van het complete oeuvre van Kees Stip, een project van uitgeverij Liverse (ik begrijp dat deel II inmiddels ook is verschenen). Hierbij een kort fragment.

 
Knoert Knoesper
De verloren dochter speelt zich af op kerstavond, terwijl 'de sneeuwstorm huilt rond de Knoesperhoeve'. Dochter Drieka van boer Knoert Knoesper en zijn vrouw Katrien keert terug uit Stad, nadat Knoert haar - wegens te wulpse kleding - de deur had gewezen. Een hilarische strip. Kees Stip woonde toen de strip in het 'Nijsblad' verscheen nog niet in het Groninger Sellingen (hij vestigde zich hier in 1978), maar de woorden waarmee Knoert dochter Drieka wegstuurt, verraden al wel enige affiniteit met Groningen...


Lokbokse: prachtig woord!

'Een aimabele man'
Naar aanleiding van het interview in het Dagblad van het Noorden, sprak van de week een vrouw mij aan in de supermarkt van Sellingen. "U staat mooi in de krant. Een goed initiatief", zei ze. "Heeft u Kees Stip gekend?", vroeg ik. "Ik heb hem wel eens ontmoet, het was een aimabele man".

Liverse, 4e druk 2012
Prometheus, 13e druk 2009