maandag 8 juli 2013

Expositie over Kees Stip geopend

'Nu en later is er hoop'

Zaterdag 6 juli is de expositie ‘Nu en later is er hoop’ over puntdichter Kees Stip (1913 – 2001) in de Oude Stelmakerij in Sellingen door de Blijhamster dichter Willem Jan van Wijk geopend. Hij haalde op humoristische wijze herinneringen op aan Stip, die hij goed gekend heeft en droeg enkele gedichten voor. Kees Stip werd in Veenendaal geboren, maar woonde de laatste 23 jaar van zijn leven in Laudermarke bij Sellingen. De expositie loopt nog tot 28 september a.s.

 Dichter Willem Jan van Wijk opent de expositie.

Gelukkig was het mooi weer, zodat we de opening buiten
 - achter de Oude Stelmakerij - konden laten plaatsvinden.
Al die mensen hadden niet in de expositieruimte gepast...

Waterlandschap
Na een welkomstwoord door Helen Kämink, conservator-directeur van het Streekhistorisch Centrum, hield ik een inleiding over de vraag waarom ik dit jaar heb uitgeroepen tot Kees Stipjaar en legde ik een link tussen zijn geboorteplaats Veenendaal (waar ik ooit op het Christelijk Lyceum werkte) en Sellingen/Laudermarke. Margot Meendering, een leerling van mij op de RSG Ter Apel zong daarna, zichzelf begeleidend op gitaar, enkele door haar getoonzette teksten van Kees Stip: Waterlandschap en Op een bok (die van Siddeburen). Hierna verrichtte Willem Jan van Wijk de officiële opening.


  Inleiding (foto: Hannes Sanders)


Margot Meendering zingt Stip (foto: Hannes Sanders)

Nico Visscher
Leuk was dat ook Nico Visscher, die veel werk van Kees Stip illustreerde, aanwezig was. Hij stelde een stapel dubbelboekjes Beestenboel van Trijntje Fop / Drie levens van Blekebeen ter beschikking voor de verkoop. Het was een speciale uitgave ter gelegenheid van de expositie 50 jaar Vis, 50 jaar fris in het Nederlands Stripmuseum in Groningen (februari 2013).
Ook oud-burgemeester Euverink (die Stip destijds ridderde), oud-uitgever Boucher, collega's van de RSG Ter Apel, Sellingers die Stip al dan niet gekend hebben, vertegenwoordigers van de gemeente Vlagtwedde, een afvaardiging van het bestuur van Viseum Veenendaal, buren, vrienden en vele andere belangstellenden gaven acte de présence.

 

Het 'dubbelboekje' met illustraties van Nico Visscher. Zolang de voorraad 
strekt voor 5 euro verkrijgbaar in de Oude Stelmakerij in Sellingen.

Dankzij Uitgeverij Liverse zijn inmiddels ook VerzamelStip deel I (€ 15,00) en Het Grote Beestenfeest. De beste Trijntje Fops aller tijden (€ 10,00) aan de balie te koop.

Zo'n 70 mensen woonden de opening bij. Rechts vooraan Helen Kämink.

Kees Stipfestival 
Behalve de expositie volgt er op 31 augustus in Sellingen nog een Kees Stipfestival met o.a. dichters van het light verse Patty Scholten, Lévi Weemoedt en Mats Beek (stadsdichter van Veenendaal) en het kleinkunstduo Joop Visser & Jessica van Noord.  Zowel Patty Scholten als Joop Visser heeft Kees Stip goed gekend. In september is er een schoolproject met dichtwedstrijd op de RSG Ter Apel en in november weer het jaarlijkse Kees Stipdictee in de Hesse Bibliotheek te Ter Apel. Een 'schets' over de Groninger jaren van Kees Stip ben ik momenteel aan het schrijven. Ik zoek nog een uitgever/sponsor...

Zie o.a. ook: Dagblad van het Noorden, Ter Apeler Courant: Kees Stip geëerd met 'Nu en later is er hoop'Expositie Kees Stip geopend en Uitgeverij Passage