zondag 21 april 2013

O lieb, so lang du lieben kannst

Concertboerderij 'Onder de linden', Valthermond

Gisterenavond in Concertboerderij 'Onder de linden' in Valthermond weer een prachtig recital bijgewoond. Niemand minder dan pianist Ronald Brautigam gaf hier in een bomvolle zaal een hommage aan zijn in 2011 zo jong overleden studievriend Rian de Waal, de pianist die samen met zijn vrouw, mezzo-sopraan Marion van den Akker, in 2002 de deel van deze monumentale boerderij aan het Zuiderdiep omtoverde tot een intieme concertzaal.

Warum?
Op het programma stonden werken van Mozart, Beethoven, Heller, Mendelssohn en Schumann. Vooral 'Pastorale', sonate in D grote terts Opus 28, van Ludwig van Beethoven raakte mij diep. Na een staande ovatie sloot Brautigam het concert af door als toegift het ontroerende 'Warum?' van Schumann te spelen.

Über allen Gipfeln ist Ruh
In februari 2011, enkele maanden voor zijn aangekondigde dood, nam Rian de Waal samen met Marion van den Akker nog liederen van Liszt op, onder meer 'Über allen Gipfeln ist Ruh' (een van de 'Wandrers Nachtlieder' van Goethe). Kijk en luister hier naar de opnamesessie, ook in de Concertboerderij. Dit nummer staat op de cd 'O lieb, so lang du lieben kannst'. Het filmpje is een prachtige, haast mystieke illustratie bij deze te omarmen titel.