donderdag 4 augustus 2011

Van de schoonheid en de troost


Als artistiek leider had de in mei overleden pianist Rian de Waal het programma van het Peter de Grote Festival nog samengesteld. In deze zomerweken vinden de concerten - op diverse locaties - plaats. Als een waardig muzikaal In Memoriam voor Rian de Waal.

Ter Apel
Vorige week stond in de Kanunnikenkerk in het Klooster van Ter Apel Franz Schubert centraal. Vier jonge musici - Floor le Coultre (viool), Elise ten Westenend (viool), Iteke Wijbenga (altviool) en Dana de Vries (cello) - speelden met volle overtuiging en aanstekelijk enthousiasme diens strijkkwartet in Es, terwijl Juan Zurutuza vijf liedtranscripties van Liszt uit 'Die Winterreise' subliem op de vleugel vertolkte.

Bourtange
Gisteren was in de kerk van Bourtange het thema 'Liszt en de dans'. Ook nu waren het weer jongeren, allen oud-leerling van Rian de Waal, die het concert - dit keer louter op piano - verzorgden. En hoe! Ilona Timchenko speelde heel ingetogen enkele polonaises, Olga Kozlova verdween bijna in de vleugel bij de Mephisto Waltz en Leo Svirsky staarde in de verte, terwijl zijn handen virtuoze wonderen verrichtten, onder andere bij de Mephisto Polka. Maar Juan Zurutuza, ook hier weer van de partij, maakte de allermeeste indruk met de Marsch der Kreuzritter uit 'Der Legende der heiligen Elisabeth'. Ik had nooit verwacht dat ik van een mars ontroerd zou raken, maar bij het thema van dit stuk sprongen de tranen me in de ogen.

Ja, dacht ik op de terugweg naar huis, dát is het: de  troost van schoonheid.


Het begin van het ontroerend mooie deel uit de Marsch der Kreuzritter van Franz Liszt
Er zijn nog enkele concerten in het kader van het Peter de Grote Festival. Klik hier voor nadere informatie (ook over het zeer aan te bevelen festival Musikalischer Sommer in Ostfriesland).