donderdag 15 augustus 2013

Kees Stipjaar draait op volle toeren

Op 25 augustus is het 100 jaar geleden dat de dichter Kees Stip (1913-2001) werd geboren. Ter gelegenheid daarvan is het nu - zeker in de gemeente Vlagtwedde - Kees Stipjaar. Dit draait inmiddels op volle toeren. Een overzicht.

Expositie 'Nu en later is er hoop'
De expositie over leven en werk van Kees Stip in de Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32 in Sellingen, trekt veel bezoekers, zowel uit de regio als van verder. Op de expositie vele dichtbundels, o.a. de Trijntje Fops, maar ook (vertalingen van Dr. Seuss') kinderboeken en de typemachine en aktetas van Kees Stip.

De Oude Stelmakerij in Sellingen
Tevens zijn er - door Herman Janssen gemaakte - foto's van de werk- en leefomgeving van de dichter in Laudermarke en filmpjes met Kees Stip, zijn vrouw Katja en hond Mollepop. Philip Uijthoven realiseerde de dichterstrap van het Theater van de Natuur, met in de onderste trede het gedicht 'Waterlandschap' van Kees Stip. De expositie loopt nog tot 28 september a.s.


Nieuw: VerzamelStip II!
Het lang verwachte deel II van het verzamelde werk van Kees Stip is eindelijk verschenen. Midden in het Kees Stipjaar! Uitgeverij Liverse stuurde meteen een doos vol VerzamelStippen naar de Stelmakerij, waar het boek voor € 15,00 te koop is. Ook VerzamelStip I en Het Grote Beestenfeest zijn hier verkrijgbaar.  Aan de leestafel in de Oude Stelmakerij zijn de boeken in te zien.  


Kees Stipfestival 'Stip aan de horizon'
(inmiddels uitverkocht)
Op zaterdag 31 augustus, 's middags van 13.00 tot 17.30 uur. De start is bij de Noordmee waarna we naar het Theater van de Natuur wandelen waar kunstenaar Adriaan Nette een performance geeft.

 
  foto: Herman Janssen

Daarna wordt het gezelschap met het 'treintje' de Beukenhof  Express naar Laudermarke vervoerd, waar dichters van het light verse Patty Scholten, Lévi Weemoedt, Mats Beek en het kleinkunstduo Joop Visser & Jessica van Noord optreden. (Oud-)leerlingen van RSG Ter Apel, Mark Schimmel en Margot Meendering, verzorgen de muzikale entr'actes. De Beukenhof Express brengt iedereen rond 17.30 uur weer terug naar de parkeerplaatsen bij de Noordmee. 

Rondtocht door de wereld van Kees Stip
Eveneens op zaterdag 31 augustus maakt de Beukenhof Express van 15.00 tot 16.00 uur voor geïnteresseerden (en mensen die geen kaartje meer voor het festival konden bemachtigen!) een rondtocht door de wereld van Kees Stip in het prachtige Westerwolde. De tocht start om 15.00 uur bij Tourist Info in Sellingen. Informatie: Camping Beukenhof.

   

Binnenkort: Start Stipproject op RSG Ter Apel